Päivitetty:   lauantai.27. maaliskuuta 2010                                    Pääsivu | Sukelluskalastus | Sähkö | 10-Ottelu | Marathon | Hiihto | Kattoremontti | Leikkimökki | Palju | Linkit

 

| Lajina | Tietopaketti  | Harjoittelu  | Statistiikat   | Historia |  Kalat  |  Venetraileri | Sukelluslamppu | Kuvatuksia | Sattumia | Kamerakotelo | Tekstiilit | Videot | Reseptit |

Seuraavat osiot löytyvät sukelluskalastuksen alta   --> | Kilpailukalenteri | SaaristomeriOpen | KristiansundCup | PM | EM  | MM |

 

PM / Nordic Championship 2008.

 

 

PM / Baltic sea championship 2007, Suomi

PM 2009, Tanska

PM 2010, Suomi

 

 

Sukelluskalastuksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2008.

 

12. – 13.9.2008, Kristiansund, Norja.

 

 

 

Suomen sukelluskalastuksen 10 henkinen sukelluskalastus maajoukkue siirtyi noin viikkoa aikaisemmin tutustumaan kilpailuvesiin ja tutkailemaan missä alueilla ja syvyyksissä kalat lymyilevät.

Toiset matkasivat lentokoneella ja toiset autolla.

 

Mukana matkassa oli:

Erika Kaski, Saaristomeren sukeltajat ry.

Mika Pihlaja, Saaristomeren sukeltajat ry.

Petri Nieminen,  Saaristomeren sukeltajat ry.

Manne Rantanen, Saaristomeren sukeltajat ry.

Tapio Salakari, Saaristomeren sukeltajat ry.

Kim Jaatinen, Calypso ry.

Jukka Rapo, Team Kampela

Matti Pyykkö, Team Kampela

Ville Lahikainen, Team Kampela

Jukka Levonen, Raumanmeren sukelluskerho

 

Oma valintamme tässä.

Autolautalla Turusta Tukholmaan ja siitä kohti Kristiansundia.

Lähtö oli 8.9. klo 20:15 ja perillä olimme 9.9.klo 21:00, siis reilu vuorokausi laivalla oloa, sekä autolla 1000 km. Onneksi saimme laivavuoron, joka oli ilta lähtö, muutoin olisi ollut autolla ajoa läpi yön ja se on todella raskasta. 

 

Seuraavana aamuna olikin jo heti vesiin tutumisen aika. Lähdimme moottoriveneellä 5 hengen voimin koluamaan laajaa kisavesistöä ja etsimään paikkoja, jonne voisi itse kilpailussa mennä.

Kalaa oli kovin vähän näkyvillä, totuttuun tapaan Kristiansundissa kalaa on runsaasti tarjolla, mutta nyt oli toisin, kalat olivat kaikonneet ja näkyvyys oli kehnontunut, se tiesi kilpailuun kovaa uurastusta.

Kaksi päivää tutustumista vesiin ja jotka jälkikäteen osoittautuivat korvaamattomiksi. (ainakin osalle porukkaa).

 

Itsekin olin jo Turusta lähtiessäni tietoinen minne tulisin kisoissa menemään, vedet olivat jokseenkin tutut ja hyvä on olla päätöksienkin takana, eikä välttämättä kannata lähteä suunnitelmiaan muuttamaan. Monet, varmaan 95 % kisaväestä tekee päätöksensä vasta scauttauksien tuloksien mukaan, mutta itse olin kokenut että nuo ”omat” spotit ovat niin hyviä että niihin on mentävä, vaikka mikä olisi ja ehkä hieman itsepäisyydenkin takia. Tietenkin viimeisen silauksen antoi scauttauksen tulokset.

Itse kilpailut ovat kaksi päiväiset, molempina päivinä kilpailu-aika on 4 tuntia.

 

 

1. Kisa päivä. 12.9.2008.

 

Kilpailu alkaa ja kisaajat säntäävät omille teilleen. Lähtö on aluksen vierestä. Lähtöpaikka on lähellä rantaa, joten vaihtoehtona on uida maihin ja lähteä siitä juoksemaan omille sukelluspaikoille tai lähteä uiden. Väki jakaantuu aika hyvin ja itsekin valitsen tuon saareen menon. Olin jo aikaisempina päivinä käynyt tutustumassa maastoon, joten oli hyvin tiedossa mistä pitää juosta ja minne kääntyä. Nimittäin Norjan vuonoiset maastot, ei välttämättä tarjoille jaloille mitään herkkua.

Taivas oli pilvetön, lämpöä oli päivämäärästä huolimatta, kesäiset 22*c verran, joten 3,5 km juokseminen Norjan maastossa märkäpuku varusteineen ei ole herkkua.

Samoille kala-apajille oli juoksemassa myös Tanskan Johan Nielsen, mutta onnekseni pääsin apajille noin 6 minuuttia ennen häntä. Kyseisellä paikalla oli scautti päivinä ollut ihan mukavasti kalaa ja myös se kiinnosti, että alue on niin kaukana lähdöstä/maalista, että harva lähtee sinne seepoilemaan.

Paikalla oli kalaa ihan mukavasti, mutta pienellä epäonnella sain harppuunan narut ja poijuletkut solmuun parin laukauksen jälkeen ja siinä kului arvokkaita hetkiä. Kalat alkoivat kadota ja Tanskalainen saapui paikalle. Tovi alueella sukeltelua ja siirtyminen uusiin paikkoihin. Alun perin oli tarkoitus kalastaa koko kisa-aika tuossa paikassa ja juosten palata maaliin, mutta kun kalaa ei oikein tahtonut olla, päätin lähteä uimaan maaliin päin, tuon 3,5 kilometriä. Mikä osoittautuikin hyväksi, nimittäin aina silloin tällöin sukellessani osui tähtäimeen lyyra tai turska, niitä siinä matkan aikana tarttui mukaani kaikkiaan 11 kalaa. Loppuun vielä osui kohtuullinen vastavirtaus ja vedin kaloja poijuletkussa, joka kyllä tuntui jaloissa ja koko kehossa. Olin lievästi uupunut. Punnituksessa kalasaaliin painoksi tuli reilu 24 kiloa, pisteitä yhteensä 35550 ja tuolla määrällä sijoitukseksi tuli jaettu 2. sija. Mikä olikin todella paljon parempi sijoitus, mitä ajattelin alkujaan kisoihin lähdettyäni. Tavoite oli olla siellä 15 parhaan joukossa. Mutta tuohan oli vasta 1. kisapäivä.

Parhaan saaliskassin teki Norjan Jörgen Johansson. pisteitä 47150.

 

Pisteistä sen verran että, minimi kalapaino on 1 kg. Jokaisesta grammasta tulee 1 piste ja 1000 pistettä / kala.  eli esim.  1 kpl, 2300g oleva kala, antaa 3300 pistettä.

 

Suomalaisittain 1. kilpailupäivä sujui hienosti.

 

2. Salakari Tapio 35550pst.

4. Jaatinen Kim 33600 pst.

5. Pyykkö Matti 32200 pst.

6. Levonen Jukka 30700 pst.

9. Rapo Jukka  15500 pst.

11. Kaski Erika  13950 pst.

13. Nieminen Petri  10450 pst.

15. Rantanen Manne 8650 pst.

19. Lahikainen Ville  5850 pst.

21. Pihlaja Mika  3350 pst.

 

Joukkue kisassa Suomen sijoituksetkin näyttivät erittäin lupaavilta. Mutta kisattu oli todellakin vasta 1 päivä. Ja noilla tuloksilla, ei jaella mitaleita.

 

 

 

 

2. Kisa päivä 13.9.2008.

 

Kisaajat jakautuneet jälleen kahteen lähtöpisteeseen, A ja B.

Sama kuten ennenkin toistui, lähtö kajauksen jälkeen, alkaa räävitön uiminen omille kalapaikoille.

Kullakin on ns. omat skautatut paikat ja jonka itse luulee olevan kalaisa. Mutta noh ainakin itse sain todeta, että kalaa ei niin kovasti ensimmäisellä paikalla ollutkaan. Ei siinä, muutamilla ensimmäisillä sukelluksilla osuu näkökenttään ihan mukavan näköinen ja kokoinen pullukka, noin 6 metrin syvyydessä kelppien päällä makailee isohko lyyra, saan melko rauhassa liukua lähietäisyydelle ja näpäkkä laukaus ja osuma, nopeasti kalaan käsillä kiinni jotta ei pääse irtaantumaan. Kiduksista vienti pintaan. Kala kalakoukkuun. Sen verran on kalalla vielä tarmoa, että pyörii melko kovasti ja sotkee harppuunan narut ja poijuletkut, oli nimittäin kalalla painoa 4550g, siinä sitä jonkin aikaa sai selvitellä narusoppaa ja alla olleet muutamat kalat kerkesivät haihtua paikalta. Sukelluksia aina 16 metriin, mutta kalaa ei juurikaan ollut näkösällä. Kunnes jälleen tulee yksi, jota lähden tavoittelemaan, pieni perään uinti ja osuma, mutta sen verran tarmokas kala, että pääsee irtoamaan, Nuoli oli mennyt kalasta läpi ja lyyra oli vain siiman varassa kiinni. Yritin tavoitella kalaa, mutta niin eloisa ja räpistelevä, jotta karkuunhan se lähti. Ylös pintaan manailemaan tuohtuneena.

Kisaa oli jäljellä vielä kaksi tuntia, yritin haravoida merta, mutta enää ei mitään löytynyt. Jäi 2. päivän saalistus aika nihkeäksi, vain kaksi kalaa, mutta onnekseni toinen oli tuon reilu 4,5 kg.

Maaliin ja alukselle lievästi pettyneenä. Siinä sitten porukkaa alkoi lipua kohti maalia ja pääsi aitiopaikalta kurkkailemaan, millaisia saaliita on saatu. ihan kelpo settiä, joten toinen päivä oli toisilla parempi, alku valinnat ovat tärkeitä. Tälläkin kertaa sai huomata, että vakio hyvät paikat olivat jälleen kalaisia. Kalat olivat syvemmällä kuin ensimmäisenä päivänä. Noin 13 – 20 merin syvyyksissä oli kalastettava, jos aikoi hyvää settiä saada.  

Kalastajat maihin. Pesun, sekä pienen välipalan saattelemana, kiireesti kalojen punnitus paikalle. Siellä oli kovia odotuksia, sekä aloimme laskea jo sijoituksia sekä rankingpisteitä.

Meillä oli lievästi odotuksen tuntua ja mahdollisuus spekuloinneille.

Kuka vie minkäkin värisiä mitaleita, mikä joukkue nousee millekin mitali paikalle, ketä lähtee ensivuoden EM kisoihin. Jännitystä, toivoa ja toiveita oli ilmassa.  No eipä siinä punnitukset suoritettu, ja pisteet asetettu taulukkoon, lopulliset tulokset julkistettaisiin gaalassa illalla.

Emme malttaneet odotella niiiin pitkään, vaan omat epäviralliset laskelman majapaikassamme ja pieniä iloja ja pettymyksiä tuli. Isoimmat odotukset tuli Joukkue pronssimitallista, sekä EM-kisapaikoista. Epämiellyttävimmät uutiset oli, tippuminen EM-joukkueesta.

Kilpailut olivat äärimmäisen tiukat ja muun muassa PM hopeaan ja pronssi väliin jäi vaivaiset 750 pistettä. Tuo tarkoittaa 1 kala, tai tarkemmin sanottuna Niemisen Petrilläkin oli yksi kala joka oli vain 2 grammaa alle, vaaditun 1000g:n ja tuo vaivainen 2 grammaa muuten maksoi Petrille myös EM paikan.

Näin hallitseva Suomen Mestari Petri Nieminen  Saaristomeren sukeltajista sai kovan kolauksen uralleen, Mutta ei se mitään porukka sen verran optimistista, että ensi vuonna uusi yritys ja tavoittelemaan PM ja MM paikkaa.

Samaisesta seurasta oleva Erika Kaski on todella tehnyt toisia mykistävän suorituksen olemalla mukana ensimmäisenä naisena Suomen maajoukkueessa ja PM kisoissa. Erikan suoritus myös oli mykistävä itse kisassa. Molemmat päivät olivat hyvää tasaista työtä, joka siivitti Erikan 10 sijalle. Ja samalla Erika varmisti erinomaisella työllään paikan EM-kisoihin 2009 Sisiliaan.

 

 

Tässä lopulliset tulokset:

 

Sijoitus

Nimi

Maa

Day 1.

Day 2.

yhteensä Pisteet

 

 

1

Matti Pyykkö

FIN

46900

32200

79100

 

 

2

Johan Nielsen

DK

41750

18450

60200

 

 

3

Jörgen Johansen

NOR

6650

47150

53800

 

 

4

Kim Jaatinen

FIN

13950

33600

47550

 

 

5

Jukka Levonen

FIN

16150

30700

46850

 

 

6

Tonny Hansen

NOR

10500

35550

46050

 

 

7

Tapio Salakari

FIN

7850

35550

43400

 

 

8

Morten Villadsen

DK

9675

29900

39575

 

 

9

Jukka Rapo

FIN

22250

15500

37750

 

 

10

Erika Kaski

FIN

11650

13950

25600

 

 

11

Per Henriksen

DK

9100

15250

24350

 

 

12

Manne Rantanen

FIN

14100

8650

22750

 

 

13

Petri Nieminen

FIN

11700

10450

22150

 

 

14

Trond Åke Roksvåg

NOR

7400

8900

16300

 

 

15

Örjan Dyrnes

NOR

0

13300

13300

 

 

16

Jens Larsen

DK

5800

7200

13000

 

 

17

Christoffer Wiik

NOR

2450

10450

12900

 

 

18

Martin Topsoe

DK

9300

2850

12150

 

 

19

Troels Michaelsen

DK

5250

5750

11000

 

 

20

Ole Nielsen

DK

2450

8350

10800

 

 

21

Koen Dijkstra

NOR

0

7050

7050

 

 

22

Ole Andreassen

NOR

6450

0

6450

 

 

23

Ville Lahikainen

FIN

0

5850

5850

 

 

24

Espen Björklund

NOR

3675

 0

3675

 

 

25

Mika Pihlaja

FIN

 0

3350

3350

 

 

26

John Klarner

DK

2800

0

2800

 

 

27

Ejner Poulsen

DK

2750

0

2750

 

 

28

Jan Nielsen

DK

0

2050

2050

 

 

29

Greta Skaug

NOR

0

1125

1125

 

 

30

Fredrik Musum

NOR

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JOUKKUE tulokset

 

 

 

 

 

 

1.                   Finland I         164400 p       Kim Jaatinen, Matti Pyykkö, Jukka Rapo  

2.                   Norge II         113150 p       Tonny Hansen , Jørgen Johansen, Ørjan Dyrnes 

3.                   Finland II       112400 p       Petri Nieminen, Jukka Levonen, Tapio Salakari

4.                   Danmark I        97550 p       Johan Nielsen, Jens Larsen, Per Henriksen

5.                   Danmark III     67325 p       Troels Michaelsen, Jan Nielsen, Morten Villadsen

6.                   Finland III        51700 p       Erika Kaski, Manne Rantanen, Mika Pihlaja

7.                   Norge III         30325 p       Trond Åge Roksvåg, Gretha Skaug, Christoffer Wiik

8.                   Danmark II      15700 p       Martin Topsøe, John Klarner, Ejner Poulsen

9.                   Norge I            10725 p       Koen Dijkstra, Espen Bjørklund, Fredrik Musum

 

 

 

 

Omaa luokkansa oli kilpailun voittaja Matti Pyykkö, Team Kampelasta, hänelle PM voitto oli jo 5.s.

Kaksi onnistunutta päivää ja kilpailemista viimeiseen minuuttiin asti.

 

Ensimmäistä kertaa PM joukkueessa, sekä Norjassa ollut Mika Pihlaja, oli enemmän kuin tyytyväinen reissuun, vaikkakin itse kisa menestys ei äärimmäisen kova ollut, mutta jäipä sinne taakse kokeneita maajoukkue kisaajia. Erinomaista kokemusta sukeltamisesta sekä luonnosta. Ja näitähän piisaa. Muistan itsekin ensimmäisen Norjan reissun, niin kyllä se oli se koko matka yhtä ihmeellistä iloa. Ei mitään, kun ensivuonna uusiksi. Norjan upeat maisemat ja yleensä kalaisat vedet kyllä on jokaisen koettava.

 

Koko kisaaja väestö oli erittäin hyväntuulista. Leppoisaa ja mukavaa yhdessä oloa oli tarjolla. Näistä olemme kyllä jo saaneet nauttia useammankin vuoden. Erinomainen mahdollisuus tutustua ulkomaan kulttuuriin ja uusiin innovatiivisiin varusteratkaisuihin.

Tämä on harrastusta parhaimmillaan.

 

Kiitos sponsoreillemme.

Lindell

Suunto

Sharp

Ursuit

 

 

 

Tapio Salakari

Saaristomeren sukeltajat ry.

 

 

 

Vuonojen uljasta jylhyyttä ja tunturipurojen raikkautta.                       Luonto herkimmillään ( matkalla oli järisyttävä kivivyöry maantielle)

 

 

Sukellelleen kaloja tähyilee debyytti kaudellaan Mika Pihlaja.              Petellä 3,4 kg kampela. (Suomessa VAIN unelmaa)

 

 

Manne 4,5 kg Turskan kera.                                                                       Lyyraa parveittain, jos onni matkassa voi jokusen saada.

 

 

PM 2008 tupla Kultaa, Matti Pyykkö                                          Joukkue mitalistit: Suomi1 kultaa. Norja1 hopeaa. Suomi2 pronssia.

(henkilökohtainen sekä joukkue)

 

Etusivulle